14 paź 2012


Dzisiaj pokażę wam jak otworzyć kokosa.
Zacznijmy jednak od tego, aby aby kokos był naprawdę świeży.
Świeżość kokosa można bardzo łatwo sprawdzić poprzez potrząsanie nim. Świeży kokos będzie przyjemnie chlupał, gdy nieświeży będzie wyschnięty w środku. Pamiętajmy od tym, gdyż kokosy w sklepach mogą  leżeć bardzo, ale to bardzo długo.




Wróćmy jednak do meritum.
 Jest kilka metod otwierania kokosa zaczynając od bardzo silnego uderzenia nożem lub tasakiem skorupy a kończąc na wierceniu wiertarką.
Mój sposób nie jest aż tak drastyczny i pozwoli dosłownie każdemu otworzyć kokosa.


Krok 1
Na górze kokosa możemy zobaczyć takie 3 dziurki, z których jedna po nakłuciu nożem okaże się miększa od pozostałych.



Teraz przy pomocy korkociągu lub np. śrubokręta wkręcamy się do środka. Gdy przebijemy się przez cały kokosowy miąższ możemy usłyszeć takie lekkie syczenie oznaczające dostanie się do środka kokosa powietrza.


Następnie po prostu potrząsając wlewamy do kubka lub miseczki wodę kokosową. Nie ukrywam, że smak wody kokosowej nie jest tak ,,intensywnie kokosowy" jak mogłoby się wydawać, ale jest bardzo orzeźwiający.





UWAGA !
Jeśli chcecie otrzymać np miseczki kokosowe ze skorupy musicie ominąć ten krok i przejść od razu do drugiego, gdyż jedna połówka będzie miała dziurkę.

Krok 2
Dochodzimy do tego co przeraża wiele osób, czyli po prostu do otworzenia kokosa.
Na desce układamy ściereczkę, dzięki temu kokos nie będzie się turlał po całym blacie. 
Teraz dużym nożem staramy się w jednym miejscu dość lekko naciąć skorupę. Chodzi mi konkretnie o powstanie takiego malutkiego rowka.






Następnie bierzemy wałek do ciasta i  uderzamy nim delikatnie kilkukrotnie o górę noża. Nóż wejdzie w kokosa jak w masło dzięki temu uzyskamy dwie ładnie miseczki.




Proste prawda ? ;)

Jak wyjąć miąższ z kokosa dowiecie się Tutaj

6 komentarze:

  1. Dobry sposób na tępienie noży.

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam do rozcięcia brzeszczotu do metalu , ma drobne ząbki. A wałka szkoda, lepszy tłuczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzy noze, nożyczki, tłuczek, dwa tależe, dwa sitka, dwie szklanki po to alby przygotowac jednego kokosa......prościutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać jeszcze kilka innych sprzętów ;)

      Usuń
  4. Mój nie był aż tak świeży i nie było leczka ale miaższ zjadłam

    OdpowiedzUsuń